3. ledna 2014

Pokora a jiné sprosťárny


Písmenko Pé je vůbec zvláštní. Spousta slov, která na něj začínají, v nás vyvolávají cosi odpuzujícího. Kromě všech možných i nemožných pojmenování vybraných částí lidského těla, jsme přivykly i ke slovům jako porno, prachy, podraz nebo pajzl. Co se týče pozitivních výrazů, napadá mě jeden za všechny - lidská pokora. Souvisí s pomocí, péčí a v jistém smyslu i s pravdou. Se všemi dobrými Péčky, které, oproti těm hnusným, tolik zanedbáváme.

V mém stařičkém výkladovém slovníku výraz pokora chybí úplně. Snad proto, že v 60. letech minulého století s ním byli všichni obeznámeni. Snad podle něj i jednali, kdo ví. Já ne. Zato jsem v tom samém slovníku našla jiná milá slovíčka. K vidění tu tak jsou kuriozity typu paginýrka, penězokaz, pimprlátko či pudlovna. Ovšem, od Poděbrad přes Podmokly, o pokoře pořád prd!
Když si uvědomím, jak je to s pokorou a lidmi kolem mě, je mi do pláče. Další Pé. Pořád tak nějak naivně doufám, že boží mlýny melou a že s poctivostí lze dojít dál než na roh ulice. Že pýcha předchází pád, hned dvě Pé naráz. A že pokora, kterou si snažím uchovat ke všemu, co mě v životě potkává, je tím, co ze mě dělá lepšího člověka. Pravděpodobně.
A kam, že jsem zatím se svojí pokornou poctivostí došla? Pomalu ale jistě získávám v životě všechno, co jsem si kdy vysnila. Objevuji život a to přesně tak, jak jsem si vždycky přála. Jsou to zatím jen malé krůčky, ale dělají mi radost a nemám z nich puchýře – to protivné Pé! Rozhlížím se kolem sebe tak, abych nic nepřehlédla, až z toho občas zakopávám o obrubník. A přestože při tom kleju, jsem u toho „doPrdele* šťastná.


*Dosaď dle libosti: parádně, pitomě, prachsprostě...nebo to prostě nech tak, jak to je.

Žádné komentáře:

Okomentovat