16. ledna 2015

Best (Boy)Friend


Partner & nejlepší kamarádka. Nerozlučná dvojka vašeho života, která má víc společného, než jste si doposud myslely.

Při výběru muže svých snů máme kritéria nastavená jasně: hodný, inteligentní, vtipný, krásný, movitý tak akorát a sexy každým coulem. Ambiciózní, ale ne moc, a se psem, který nám nezničí ani boty, ani nervy. Měl by chtít svatbu a děti, ale příliš nás netlačit ani do jednoho. Být chápavý, umět nám naslouchat a ideálně plnit naše přání ještě dřív, než je vyslovíme. Mít rád naši rodinu a hlavně – mít rád nás samotné. I v neděli ráno, i ve středu po půlnoci.
Co ale čekáme od svých nejlepších kamarádek? Máme v tomhle případě také seznam, který pomyslně (nebo i doopravdy) odškrtáváme, když v nějaké ze svých spolužaček, kolegyň nebo sousedek objevíme naši opravdovou přítelkyni? Proč jsme tak přísné, když se náš výběr týká muže našeho života a často přehlížíme fakt, že naše kamarádka by mnohdy stejným konkurzem neprošla ani „o prsa“? Jedno srdce, dvě místa, dva různé přístupy. Není to trochu nefér?
Jasně, vím o tom, že s mojí nejlepší kamarádkou nebudu mít děti, společnou hypotéku ani příbuzné z Moravy. Ale přesto je to člověk, se kterým budu sdílet život, i když se s přítelem rozejdeme. Možná jsem příliš přísná a náročná, ale očekávám, že moje kamarádka bude naplňovat stejné kvality, jaké by měl mít člověk, se kterým chci strávit zbytek života. Může se totiž docela hravě stát, že jím bude právě ona.
Kámen úrazu nastává ve chvíli, kdy vám vztah přestane vyhovovat. S tím chlapem, co se vám doma válí na gauči, nebo se tam válí jen jeho ponožky a on se už tři dny neozval, s ním je to jednoduché; ostatně máme pro to vycvičené manévry už od puberty. Ale jak ustát rozchod s nejlepší kamarádkou, která vlastně už dlouhé roky není „nejlepší“?
To, že je něco špatně, vám obvykle dojde mnohem později než s chlapem. Důvody jsou k tomu jen občasné, nikoli každodenní. A to, že se stará jen o sebe, ji v tomhle případě nemůžete mít za zlé, ale spíše jí to závidět. To všechno vede k jednomu scénáři: jen proto, že to není tak okaté, to snášíte, někdy i mnohem déle, než je únosné. Zatímco zamávat na rozloučenou neschopnému chlapovi vám nedělá problém, rozejít se s ženskou, která toho o vás ví až nebezpečně moc, je zkrátka nad vaše síly...
Tolerance, vzájemná úcta a pochopení se jako zaklínadla obden objevují snad ve všech ženských článcích o partnerství. Něco vám řeknu – píšou je ženy pro ženy, ale o mužích. Zkuste se někdy zeptat chlapů, co očekávají od svých kamarádů, možná budete jejich rozhodností překvapeny. Možná, že to budou tolerance, vzájemná úcta a pochopení, samozřejmě zformulovaná prostřednictvím společně propitých nocí na koleji a zážitků z první brigády. Ale mají je, ty svoje zásady. Už odmala ví, že správnej kamarád je ten, kdo vám nešlohne kapslíkovku, nepřebere holku a nevyfoukne práci. Kdo vás založí v časech zlých a komu rádi zaplatíte pivo v časech dobrých. Jde o to, že chlapi znají nejen hodnotu přátelství, ale i tu svoji. Proto, milé ženy, byť to teď bude znít trochu utopisticky, učme se od nich!
Partner & nejlepší kamarádka & Vy. Milostný trojúhelník, ze kterého se někdy stává ten Bermudský, totiž když někdo vypadne z kola ven. A protože každá hra má svoje pravidla a nikdo nechce mít černého Petra, záleží jen na vás s jakými kartami v ruce budete hrát.


P.S. Štěstí ve hře je tu v přímé úměře se štěstím v lásce, a to i té kamarádské. Tak šťastnou ruku ve výběru a žádné podvádění!

Žádné komentáře:

Okomentovat